Ingredienser
2 store eller 4 små brød
Surdeig:
1 ss surdeigstarter
200 g lunken vann
100 g sammalt hvete grov
100 g rugmel fint
Brøddeig:
750 g + 50 g vann
200 g surdeig
500 g sammalt hvete fin
200 g rugmel grovt
300 g hvetemel
20 g salt
1 dl linfrø
ca. 4 dl kokende vann
4 dl solsikkefrø
Fremgangsmåte
Dagen i forveien: lag surdeigen ved å blande alle ingrediensene. Dekk til, la stå i romtemperatur i 12-16 timer. Legg linfrøene i en bolle og hell over kokende vann. Sett til side, la stå til avkjølt. Det hele vil fremstå som en slags gele med frø.
Ha 750 g vann og 200 g surdeig i bakebollen. Rør sammen til en grøt. Tilsett sammalt hvete fin, grovt rug og hvetemel. Kjør godt med elteren og la så deigen hvile 30-40 minutter.
Ha så i 50 g vann og salt. Kjør elteren mens du har i frøene, til du får en deig. Dekk til å la deigen hvile i 2 timer. Forvarm stekeovnen til 200°C. Del deigen i 2 eller 4 deler og legg i former. La stå
i 3-4 timer. Stek i 35-50 minutter, alt ettersom hvor mange brød du har laget av deigen. Ta ut og la hvile på rist.